• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Z jakého důvodu nepravidelně vybavuje proudový chránič u čerpadla?

Started by Andrej P., 18.03.2014, 13:35

previous topic - next topic

Tomáš Žabka

Teď, když jste tu zmínili ty kondenzátory, tak to je možná důvod proč izolační stav vždy vyšel, většina měřáků ho měří DC napětím, takže nic nenašli. Ale pro AC napětí je kondenzátor "průchozí". Kdo ví, jak ta elektrika vlastně teče,  :) je to taková duchařina.

Teď mě napadla taková šílená teorie, nechová se to celé jako kondenzátor, PE je jedna elektroda a vinutí druhá? Sousedova fáze je na kostře a přes kapacitu prochází do obvodu FI.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Jiří Schwarz

Quote from: Tomáš Žabka on 24.03.2014, 12:01
Teď, když jste tu zmínili ty kondenzátory, tak to je možná důvod proč izolační stav vždy vyšel, většina měřáků ho měří DC napětím, takže nic nenašli. Ale pro AC napětí je kondenzátor "průchozí". Kdo ví, jak ta elektrika vlastně teče,  :) je to taková duchařina.

Teď mě napadla taková šílená teorie, nechová se to celé jako kondenzátor, PE je jedna elektroda a vinutí druhá? Sousedova fáze je na kostře a přes kapacitu prochází do obvodu FI.

Na tohle ale existují měřáky, které to umí změřit, na to existují normy, které udávají nějaká "maxima",...
Pokud PE bude opravdu PE, tak ho nějaká "fáze od souseda" pouze donutí k tomu, aby ji bezpečně odvedl do PENu a dál k trafačce...
Kapacita mezi vinutím (živými částmi) a kostrou, spojenou s PE nemůže být tak velká, pořád bych to posuzoval jako spotřebič, kde by proud PE vodičem neměl být větší než 3,5mA.

Samozřejmě bych si uměl představit přerušený PE vodič k čerpadlu a proražený rozvod uvnitř čerpadla na kostru.
Pak bych si uměl představit, že se mi tam začne něco dít v okamžiku, kdy se na kostru dostane nějaký potenciál, PE ho "neodvede", přes nějaký svod se dostane dál do čerpadla...

Chtěl bych si to "změřit":
1) odpor ochranného vodiče k čerpadlu
2) izolační stav
3) rozdílový proud mezi L a N při běhu čerpadla
4) jak se rozdílový proud změní, pokud současně poběží "podezřelé" zařízení u souseda

"Domovní" nebo podobné rozvody napájení o frekvenci 50Hz a napětí 230/400V bych za duchařinu neoznačoval, na to je dnes dost techniky na seriozní prozkoumání.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Andrej Pifec

prikladam orientacnu situacku aby ste mali predstavu ako je to potahane...

Problem je aj pre mna zahadny, ale vyrieseny...
Jednoducho chranic uz nevybavuje a vsetko funguje.

Ak je v instalacii este jeden problem, tak ten uz urcite nenajdem. Kto si precital celu diskusiu od zaciatku, tak ten vie, ze bolo na strane zákazníka vymenene vsetko, vratane cerpadla... Revizny technik vsetko certifikovane premeral a to nie tak ze "daj mi nieco do vacku a ja ti dam výsledok aky chces", ale poctive 3 hodiny merania a hladania problemu...

Martin H.

Quote from: Radim Strycharski on 24.03.2014, 07:23
Jednu chybu ze dvou... To je zavádějící. V čem je u souseda chyba, odhlédneme-li od opravených pojistek a poškozené izolace?

Nerozumiem presne, kde vidíte v tej vete zavádzanie, ale nebolo to mojim umýslom a ma mrzí, že moje vyjadrenie je prijaté inak ako bolo myslené.

U suseda je jedna príčina a je to v tomto konkrétnom prípade životu nebezpečná chyba. Máte pravdu v tom, že by to mohlo byť aj niečo iné. Druhá príčina je ešte neznáma. Bude to však tiež chyba, lebo správne by chránič nemal reagovať na susedove čerpadlo. Preto nevidím nič zlého na formulácii "jedna chyba z dvoch".

Jaroslav Hasala

Pokud se budeme pohybovat v té teoretické rovině, mohla by nastat situace, kdy proud procházející PE vodičem "něco" naindukuje na zbývající vodiče v kabelu.
Tento potenciál se odvede přes N na uzemnění, tím vznikne nějaký "cizí" proud, na který může chránič reagovat.
Ale podle mých zkušeností by spíše šlo jen o velmi malé proudy, nedostatečné pro vybavení chrániče, zejména 0,3 nebo 0,5A.

Zajímalo by mě, jak by se to celé chovalo, pokud by se odpojil PE vodič od přívodu k čerpadlu.
Předpokládám tedy, že ostatní části elekroinstalace jsou od potenciálu země více-méně izolované (pokud tedy není použité kovové potrubí).
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jirka Š. Svejkovský

Tím, že se opravila instalace u souseda, přestal FI padat, protože byl eliminován poruchový proud zemí.

Ten se ale nějak musel dostat k vodiči N, aby donutil spadnout chránič. Nebo i na vodič L, pokud je na jiné fázi, než sousedův. Takže závada tam pořád je, jenom už není příčinou vybavení FI.

Nejhůř se hledá závada, pokud není sama.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

ACEOF ACES

Při sepnutí sousedova čerpadla s vadným kabelem dochází ke změnám potenciálu v blízkém okolí a k přechodovým jevům v síti.
Mohou tak vznikat rázy a různé parazitní a vyrovnávací proudy s různou frekvencí, které mohou způsobovat vybavování proudového chrániče, který může být na rázy nebo vyšší frekvence více citlivý a tak může vybavovat i při menším rozdílu proudů než při frekvenci 50Hz.

Ale to jsou jen domněnky, takto na dálku nelze vyloučit ani případnou další závadu.

Radim Strycharski

Quote from: Martin H. on 24.03.2014, 12:44
Nerozumiem presne, kde vidíte v tej vete zavádzanie, ale nebolo to mojim umýslom a ma mrzí, že moje vyjadrenie je prijaté inak ako bolo myslené.
U suseda je jedna príčina a je to v tomto konkrétnom prípade životu nebezpečná chyba.

Jde o to, že sousedova instalace působí nějakým vlivem, který obecně nemusí být důsledkem závady. Je to jako s venkovním rozvaděčem, který bude mít krytí jako vnitřní rozvaděč. Když bude pršet, tak dojde k poruše. Bude to vlivem deště, protože bez deště k závadě nedojde, ale déšť není závadný jev. V našem případě je soused to, co vyrábí déšť. Proč ale čekat na déšť, když stačí  obyčejný měřák a nějaký ten klešťák.

František Janeček

Zatím všichni hledáte problém v tom, proč padá chránič na čerpadle.A proč nepadá jistič na čerpadle u souseda, když se mu na baterii objevuje napětí a kohout ho tluče, nikdo nehledá proč nepadá jistič.Co mají spolu společné ty sousedi?Přívod z jednoho sloupu, společný PEN.Nenašel jsem nikde, že by někdo měřil něco jiného, než izolační stavy.Necítím se žádným velkým odborníkem na proudové chrániče ale myslím, že by stálo za to podívat se na problém i z této strany. :)

Jiří Mudra

p. Janeček: Nevím, zda jsem text četl dost pozorně, ale podle popisu p. Pifce sousedovi nic nepadá, protože má na trase k čerpadlu jen dvoje pojistky a všechny "opravené" měděným drátkem...
Elektrikář - údržbář §6, §8

František Janeček

Quote from: Jiří Mudra on 24.03.2014, 16:59
p. Janeček: Nevím, zda jsem text četl dost pozorně, ale podle popisu p. Pifce sousedovi nic nepadá, protože má na trase k čerpadlu jen dvoje pojistky a všechny "opravené" měděným drátkem...

I u elektroměru?

Jiří Mudra

František Janeček

Nechtěl jsem dostat diskusi na to, že mu nepadají nebo padají pojistky ale na to, že s tím přívodním PEN to nebude asi žádná sláva.Když má na kohoutu cca 75V, tak je v tu chvíli má na PEN nejspíš i ten soused s tím chráničem na čerpadle.Ten PEN mají společný.

Jiří Mudra

Nebo jen PE na čerpadle... podle provedení čerpadla..

Ale nevím, kam jste mířil původní otázkou - jak společný (poškozený) PEN ovlivní rozdílné proudy chráničem, kterým prochází jen L a N pro čerpadlo?

Radim Strycharski

Mizerný PEN může být klidně v sousedově instalaci. A i kdyby ne, tak to nemá na chránič vliv.
Quote from: Jiří Schwarz on 24.03.2014, 12:22
1) odpor ochranného vodiče k čerpadlu
2) izolační stav
3) rozdílový proud mezi L a N při běhu čerpadla
4) jak se rozdílový proud změní, pokud současně poběží "podezřelé" zařízení u souseda

Takhle nějak by měla vypadat seriozní revize, kterou by dal tazatel do přílohy a pak by mělo smysl se tím tady dál zabývat.

František Janeček

Quote from: Radim Strycharski on 24.03.2014, 18:36
Mizerný PEN může být klidně v sousedově instalaci. A i kdyby ne, tak to nemá na chránič vliv.
Takhle nějak by měla vypadat seriozní revize, kterou by dal tazatel do přílohy a pak by mělo smysl se tím tady dál zabývat.

Netvrdím, že to na beton ovlivňuje funkci chrániče.Jen mne udivuje, že tu uvažuje i kapacita odrušovacího kondenzátoru (kdo ví je-li tam nějaký) a nechává všechny v pohodě 75V na čerpadle ve vedlejší studni.Příčinná souvislost tam určitě je.Po odstavení vadné pumpy porucha přestala.

Miroš Jan

Já osobně prostě nevěřím tomu, že za vypínáním onoho proudového chrániče, je špatná elektroinstalace u souseda.  Podle mě, je to celé nesmysl.
Tazatel, tady neuvedl ani jediný naměřený údaj té elektroinstalace, připojené za inkriminovaným proudovým chráničem. Proč asi?

A navíc, jestli to je zapojené podle přiloženého obrázku, tak je to zapojené špatně!
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Marek Laube

Quote from: Miroš Jan on 24.03.2014, 18:54
Tazatel, tady neuvedl ani jediný naměřený údaj té elektroinstalace, připojené za inkriminovaným proudovým chráničem. Proč asi?

Také se mi zdá dost divné, že elektrikář s 20-ti letou praxí nenapíše žádné údaje o měření.
Jen je velmi spokojen, že problém "vyřešil". Mě naopak připadá, že problémy teprve začnou.