• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může za mou odpálenou indukční desku elektrikář nebo výrobce?

Started by Vilagos, 10.04.2008, 15:46

previous topic - next topic

Štefan Beláň

Aby nedošlo k pochybnostem, přidám tedy požadavek ze staré normy (platné) z roku 1992 ČSN 33 0165 "Značení vodičů barvami nebo číslicemi. Prováděcí ustanovení. "  (doh)
Chránič chrání - jistič jistí.

Štefan Beláň

Quote from: Jan Franěk on 10.04.2008, 21:21
Argument elektrikáře je jen alibismus. Měl zapojovat dle návodu. Proto ač většinou souhlasím s kolegy z tohoto portálu, tak si dovolím oponovat.

TO: Franěk

O alibismu elektrikáře nemůže být vůbec řeč. Alibismus a hlavně vytáčení se z odpovědnosti, je pouze ze strany výrobce. Jednou jsou stanovená pravidla a normy, a tak se mají dodržovat. Kdo je v prvé řadě porušil je výrobce! (!)

Je to jako kdybyste mi tvrdil, že když jsem vjel do křižovatky na zelenou a z vedlejší silnice mne nabourá neukázněný řidič, který tam vjel na červenou, tak je to moje vina, že jsem nebyl dostatečně pozorný.  >:( (no)

P.S. Takto by se potom dalo diskutovat i o zeleno/žlutém vodiči.  (norm)

Václav 3

to kolega Beláň:
Je to jednoznačné i když nám tam chybí dnes ta šedá, která zastupuje jeden černý vodič, ale chtělo by tu naší normu přeložit do čínštiny a italštiny ap.

to Milan Karvánek a ostaní:
zapojení svorkovnic sporáků a varných desek jsou různá a výrobci občas umožňují  i použití v zemích nám ( elektricky i zeměpisně ) dost vzdálených, takže jsem se setkal i s možností zapojení 3x230V do trojúhelníka a 240/480 pro Anglii a její kolonie, takže opatrnosti nikdy nezbývá a při nejistotě zjišťovat co s tím od dodavatele nebo raději jít od toho

Radek Červený

Quote from: Jan Franěk on 10.04.2008, 21:21
Proto výrobce  musí psát návody a odborník zapojovat podle nich.  (norm)

Pokud to ovšem odborník zapojí dle návodu ( viz popis výše ), poruší tím ČSN. A jak tedy dál?
A to pojištění je fajn, i když jsem zatím řešil jen zničenou kameru po pádu žebříku a rozbité prádelní koše v jednom nejmenovaném obchodním domě, kdy nám z kabelového žlabu uteklo cca 50 metrů kabelu a nasměroval si to do regálu se zbožím  (doh)
Kolego, nikdy neříkejme nikdy a přeji vám, že jste tu pojistku doposud nevyužil.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Otakar Dosbaba

Hodně mi to připomíná patálii Jardy Hasaly, kdy došlo k poškození zařízení díky zrcadlově obrácenému popisu svírek pětipólové zmetkové zásuvky. Opět je problém v rovině nečekaného zvratu v zažitých banálních zvyklostech, které málokoho napadne do zblbnutí prověřovat. Jistě, výrobce je krytej, vždyť to uvedl v návodu a také asi spoléhal na to, že v případě sporu se může kdyžtak opřít o tvrzení, kdy N je pracovní vodič, tak by se ta šedá měla dát ukecat. Právní hledisko bude na straně výrobce, morální spíše na straně elektrikáře.
Šňůra č,h,m1,m2, z/ž a nebo 4C k mání běžně není, kilometr by jej však leckterá kabelovna takovému výrobci na zakázku vyrobila. A kdyby (teoreticky) ne, i běžný 5C kabel mohl mít ten šedý vodič, společně s upozorněním v návodu, zapojen do vnitřní svorkovnice naslepo. Společný N by měl být dimenzován pro přímý součet proudů obou částí v případě, že by celá sestava byla napájena z jednofázového přívodu - proto se výrobce s největší pravděpodobností uchýlil k zavádějícímu řešení na "hranici zákona" v podobě dostupného 5C kabelu s tuplovanou N žílou. Když už ale nechtěl navyšovat průřez onoho kabelu (se slepou šedou žílou a jedním modrým N), proč, sakra, nepoužil 2x3C a nebo kombinaci 3C a 2D? A nebo proč nenechal třeba jen svorkovnice s odpovídajícím popisem?

Za tohle patří výrobci nakopat někam, nebo si přinejmenším zaslouží patřičnou "reklamu". Bohužel, bezohlední sobci, obklopení schopnými právníky jsou stále častější životní filozofií, než slušní a zkušení šmati, zohledňující nedokonalý lidský faktor.

Nicméně, u sporáků a desek se alespoň díky diskusím zde, na elektrice, docílí patřičné nedůvěry a myslím, že snad se nikdo ze zdejších již do zapojování bez shlédnutí návodu pro jistotu nepustí.

Jan Franěk

Jak jsem psal. Označení barvamy od výrobce dle norem je věc jedna a čtení a zapojení dle návodu věc druhá.
Jen říkám, že bych měl zapojovat dle podmínek výrobce(návodu). Ten kdo zapojoval třeba čerpadlo ve studni, tak ví, že kabely k nim mají často modrou barvu požitou jako fázovou. Pokud budu jen spoléhat na to co znám a nepodívám se do návodu, tak tu pojistku brzo využiji. :'(
Jinak jsem sám rád, že jsem nemusel použít pojistku k plnění za škody. Je to i kousek štěstí.
A v těch křižovatkách máme dle vyhlášky předvídat  o:-) To jsem si zažil na vlastní kůži.
Nic ve zlém.  (dance)  Je to jen můj názor  ;)  Často to tady řešíme a odkazujeme se na podmínky výrobce, tak se jimi máme taky řídit.

Samozřejmě. že od výrobců je to jen honba za ziskem.  Stačí jen jeden kabel pro celou evropu a různé druhy soustav a napětí. I za cenu porušení národních norem. Tak dejme podnět na inspekci a uvidíme co se stane. Já jsem už skeptik.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Peter Krakl

Quote from: Jan Franěk on 10.04.2008, 22:18

Jen říkám, že bych měl zapojovat dle podmínek výrobce(návodu).

TO: Franěk

Máte opravdu štěstí že vám zatím vše co jste připojil dle návodu" fungovalo"...ale všechno je jednou poprvé. Prostě jdete zapojit, používáte návod, dlouholeté zkušenosti a najednou ejhle - ono to pro vaše překvapení shoří.  :o Nebudeme si nic namlouvat, ale v tu onu chvilku jste sám překvapen a co je asi horší  je fakt, že v očích zákazníka jste neodborník (samozřejmě do té doby než se vše vysvětlí).
Nerad vás straším, ale jednou to určitě přijde...  :-\

Martin Kys

U italských výrobků je fáze na sv.modrém drátě bohužel celkem běžná věc.

Určitě by si takový výrobek zasloužil od dovozce např. visačku  (!) na kabel nebo varování patřičně velikým písmem.
Ale pokud to vemu z druhé strany tak bez takového varování se takových desek prodá trochu víc ... ;D

Jsem na straně elektrikáře který dělal svoji práci a dodržel  330165. To že se mu takový výrobek dostal pod ruky je špatná práce někoho jiného. (Nařízení vl. 17, § 2, 2a  Podmínky uvedení EZ na trh - shoda s normou)

Štefan Beláň

Quote from: Martin Kys on 11.04.2008, 00:38
U italských výrobků je fáze na sv.modrém drátě bohužel celkem běžná věc.

TO: Kys

Světle modrý vodič jako fázový lze za určitých podmínek použít. V tomto případě nehrozí žádné nebezpečí pro připojené zařízení. Pouze připojíte místo 400V jenom 230V a zařízení funguje špatně nebo vůbec ne. ;)

V případě varné desky Candy, kdy pro vodič N byl použitý vodič označený poznávací barvou jako vodič fázový, jde ale ze strany výrobce nebo dovozce o hrubé porušení norem, a tím došlo k poškození spotřebiče. (!)

Martin Habr

Pokud byl spotřebič zakoupen na území ČR, tak jako zákazník bych náhradu žádal na elektrikáři a na tom by bylo, jak by si to vyřešil s výrobcem/dovozcem.

Luboš Zeman

Oprava desky je v řádu 10Kč, odešel "snad" jen varistor na vstupu. Alo to tento problém samozřejmě neřeší.. :P

David Recka

Koho téma  zajímá doporučuji se podívat na diskuzi na Mall.cz k tomuto spotřebiči, je tam uvedena i cena opravy.
http://www.bilezbozi.cz/indukcni-varne-desky/candy-pvi-644-b

Stanislav Bartel

Návod od zahraničního výrobce je většinou překládán do češtíny překladatelem, který nemá páru o elektrice. A nedivme se nesmyslům, které tam jsou uvedeny. Je na místě spotřebič nebo el. přístroj takto popsaný kvalifikovaným elektrikářem odkrytovat a zhodnotit, zda se nedopustím zásadního omylu při zapojování a oživení. Nejde kopírovat omyly, které se staly před vlastní montáží vinou třeba distrubutora, který nedodržel podmínky zkušebního ústavu a zákonů z toho vycházejících pro dovoz. Dají mi určitě za pravdu všichni zkušení a opatrní oživovači, kterým se už podobný omyl stal.
Tady jde o várnou desku za pár tisíc, ale jsou horší případy za pár desítek tisíc. To už není žádná sranda.
A proto-že se takových várných desek u nás vyskytuje dost, stejně jako samouků tyto desky, trouby a sporáky zapojujících a  nic zlého netuše, doporučil bych polopatisticky vysvětlit, čeho se ten elektrikář dopustil že desku, či řídící část odpálil.

Václav 3

Pokud to nepřekládá do češtiny rovnou číňan, co před 30 ti léty studoval chvíli v Čechách, tak to překládá překladatel detektivek, který pojmy jako knoflík zná jen od kabátu a banánek leda tak v čokoládě, podle toho vypadá kvalita překladu.

Rozebírání nového přístroje je problém hned dvakrát.  Otázka záruky - u přístroje za 10-20k Kč rozeberu kryty, odstraním plomby, sice dobře zapojím, ale za měsíc nebo dva to odejde samosebou a majitel neuspěje s reklamací, protože tam někdo byl. Kam půjde? Za mnou a bude chtít opravu ode mě, protože já jsem se tam díval. Kde vezmu ND a kolik budou stát? Nebo mám dojít koupit rovnou nový kus, tentokrát to už nemusím kontrolovat ( pokud se mi podaří sehnat přesně stejný typ)? To je přece nesmysl. Druhý problém je co tam uvidím, když to otevřu, něco ano, ale nemusí to být dostatečné pro posouzení správnosti zapojení přívodu. Dnes je ve všem elektronika na desce plošných spojů, obvykle dosti složitá, protože mikroprocesory jsou už všude, desky bývají dvojstranné, takže nelze ani sledovat jednotlivé spoje, takže takováhle kontrola se vymyká běžným možnostem montujícího.

Jediné rozumné doporučení z toho vyplývající je: prohlédnout důkladně všechny přiložené materiály i v cizím jazyce (schémata jsou naštěstí univerzální), prohlédnout značení na svorkovnici, nenechat se mást barvami drátů vycházejících k ní z přístroje  a pokud toto nepomůže hledat info u dodavatele. Pokud neví ani ten - což není nic ojedinělého, potom je nejlepší se pokusit získat info od servismanů, kteří daný typ spotřebiče opravují na záruku. Ti obvykle znají úskalí zapojení nejlépe, včetně škod, co mohou vzniknout.

Peter Krakl

Quote from: Václav 3 on 11.04.2008, 10:46

Jediné rozumné doporučení z toho vyplývající je: prohlédnout důkladně všechny přiložené materiály i v cizím jazyce (schémata jsou naštěstí univerzální), prohlédnout značení na svorkovnici, nenechat se mást barvami drátů vycházejících k ní z přístroje  a pokud toto nepomůže hledat info u dodavatele. Pokud neví ani ten - což není nic ojedinělého, potom je nejlepší se pokusit získat info od servismanů, kteří daný typ spotřebiče opravují na záruku. Ti obvykle znají úskalí zapojení nejlépe, včetně škod, co mohou vzniknout.

Máte pravdu... na zapojení si vyhradit dostatek času, vše prostudovat a pokud je nějaká nejasnost -tak obvolat co se dá. Dvakrát měř, jednou řeš...
Samozřejmě že se od toho poté ovíjí i cena za připojení, ale pokud z nás páni úředníci na schvalovačce dělají pokusné králíky , tak to potom prostě jinak nejde...V očích zákazníka vypadáte jako blb ,protože vytváříte dojem neznalého, který dost dlouho studuje návod a ještě stále někam volá jak to zapojit. A na závěr ? Na závěr ho usadíte krásnou cenou.... ;D 

Radek Červený

Quote from: David Recka on 11.04.2008, 08:44
Koho téma  zajímá doporučuji se podívat na diskuzi na Mall.cz k tomuto spotřebiči, je tam uvedena i cena opravy.
http://www.bilezbozi.cz/indukcni-varne-desky/candy-pvi-644-b

Koukl jsem na uvedenou diskuzi a zaujal mně hned první příspěvek, kde nějaký křupan, tipuji ho na inkousta v kravatě, který neměl ani tu slušnost vystoupit z anonymity, nazval onoho elektrikáře lemplem. Věřím tomu, že kdyby tento křupan měl to naše řemeslo dělat a živit se tím, tak by už po týdnu ,,čůral,, krev.
To je jako červený šátek na býka.
Proto navrhuji, pojďme se do toho obout, vyžádat si od dovozce prohlášení o shodě a typový list a pojďme se podívat na to, kdo vlastně dovolil uvést na trh výrobek, kde po šedém drátu běhá nula. Jinak se z místa nehneme.
Zároveň zakladatele diskuze tímto žádám, aby sem vložil doklady od zakoupené desky.
Miluji tyto křupany, co si myslí, že za pár stovek budou z někoho dělat vola jenom kvůli tomu, že přijel v montérkách.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Martin Habr

Vážený p&ne Červený,
podle toho, co jste napsal, si dovoluji tvrdit, že křupan jste Vy. Pokud se vám vaše řemeslo nelíbí, tak běžte prodávat banány, nabo vánoční stromečky (to má tu výhodu, že pracujete jen pár týdnu v roce a zbytek měsíců můžete v klidu nadávat na inkousty v kravatě).

Štefan Beláň

TO: Červený

Pro "pojďme se do toho obout" je nutné doplnit informace o fotografie, aby bylo jasné,  jak to vypadá v reálu.
Slovní informace podané laiky bývají často zkreslující. ??

Není mi jasné, zda jsem správně pochopil tazatele Vilagose, zda byl kabel připojený a vyvedený přímo z desky, tj. připravený pro připojení na svorkovnici pevné instalace, nebo zda se jednalo o vodiče zapojené pouze do připojovací svorkovnice varné desky (bez kabelu).  :-\

Jsou to zásadní a podstatné informace.  :o