• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:02

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký je váš názor na zapojení zásuvek na různé fáze v kuchynské lince ?

Started by Lika Zdeněk, 23.10.2012, 22:13

previous topic - next topic

David Hruda

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2012, 08:09
To Beláň, můžete prosím uvést o jaký jiný rámeček by se při sestavě zásuvek mohlo jednat? případně jak to řešíte v revizní zprávě? když uvedu, že instalace je ve shodě s normou a ve skutečnosti nebude, není to náhodou nedbalostní trestný čin?

Co je a co není trestný čin rozhoduje soud.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 27.10.2012, 10:09
Správná odpověď už tu je dávno, teď už se jen tak plká aby řeč nestála a nebylo to tak fádní. Je to tak vždycky. Pokud by se měla objevit otázka a na ni hned jediná správná odpověď a klid, tak by to nikoho nebavilo.  ;)

No, řekl bych, že žádná správná odpověď tu nezazněla, budto se budu držet normy (asi blbě napsané), nebo logiky věci (tu zas ale neopřu o normu).
A jak uvádím kolego vždy, tak pokroku musí zákonitě předcházet konflikt :)

Jaromír Urbanec

Quote from: Jiří Zourek on 25.10.2012, 02:40
Nenapadá mě pádný důvod, proč by měli být zásuvky, které jsou těsně vedle sebe a pod jedním rámečkem napájeny z různých fází. Možná snad kdyby jich bylo nestandartně hodně u sebe. Jinak má přece každý pevně instalovaný spotřebič (lednička, myčka atp.) svoji zásuvku, jištěnou solo jističem. Tam je logické, že zásuvky budou napájeny z různých fází, neboť jsou v nich zapojeny "žravé" spotřebiče. Více zásuvek pohromadě je většinou v pracovním prostoru kuchyňské linky a tam zas takový odběr nebude, maximálně varná konvice a občas nějaký mixér, šlehač atd. Když už bych udělal takovéto "hnízdo" zásuvek, kde by nebyly všechny napájeny z jedné fáze, tak bych alespoň označil vodiče v krabičkách popisky L1, L2, L3, aby bylo jasně patrné, že každá zásuvka jde z jiné fáze. Tím bych ošetřil asi to největší riziko, že si nějaký elktromontér nedá bacha. Jinak v tom žádné nebezpečí nespatřuji.
varná konvice + remoska+gril bych spíše označil za nejžravější. Tudíž rozfázování provádím. Myčka a pračka mají svoje okruhy.

Milan Hudec

Quote from: David Hruda on 27.10.2012, 11:22
Co je a co není trestný čin rozhoduje soud.

Svatá pravda, pokud o tom něco vím, tak soud se bude prostřednictvím soudního znalce ptát suše na to, zda bala či nebyla dodržea norma, byť s divným ustanovením, no a v tomto případě jasně dodržena není (alespoň já skutečně nevím, co jiného je ten společný rámeček, nežli to jak to tu někdo uvedl "designový prvek".

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2012, 11:22
A jak uvádím kolego vždy, tak pokroku musí zákonitě předcházet konflikt :)

Naštvat velkého rockera může ovšem znamenat změnu směru vývoje a může dostat šanci jiná vývojové linie.  ;D

Já si tady vždycky docela odpočnu, ještě že to fórum tady je.  ;)

edit:
Již dávno jsem někde uváděl, že se teorie popisovaná stále více zmatečně v normách rozchází s praxí. Příklady jsou hromosvody, revize spotřebičů, vyhrazená el.zařízení, obvody pelv, značka CE a vše co s ní souvisí, osoby zodpovědné za el.zařízení, ..... asi by se dalo pokračovat dost dlouho. Už dávno se řídím vlastním rozumem, nic jiného nezbývá, tu smršť norem a jejich nejednoznačné změny nikdo nedokáže ani přečíst, natož dát dohromady, nezbyl by čas na práci a člověk by umřel hlady. 

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 27.10.2012, 11:30
Naštvat velkého rockera může ovšem znamenat změnu směru vývoje a může dostat šanci jiná vývojové linie.  ;D

Já si tady vždycky docela odpočnu, ještě že to fórum tady je.  ;)

Až ted jsem si uvědomil, že se dohaduji s tak velkým chlapem, takže už budu mlčet (dance)
Kolego, já si tady svým způsobem taky odpočnu, ale jsem už taký rozviřovatel, s tím nic neudělám, tak se prosím nezlobte :)

Pavel Horský

Ale neeeeeeee, já se jen tak nenas..ru. I přes mojí více opticky výraznější postavu jsem krotký jako beránek  ;) >:D  (dance) (dance) (dance) (drinks)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

David Hruda

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2012, 11:27
Svatá pravda, pokud o tom něco vím, tak soud se bude prostřednictvím soudního znalce ptát suše na to, zda bala či nebyla dodržea norma, byť s divným ustanovením, no a v tomto případě jasně dodržena není (alespoň já skutečně nevím, co jiného je ten společný rámeček, nežli to jak to tu někdo uvedl "designový prvek".

Této větě nerozumím. Píšeš, že:
a) norma není dodržena
b) společný rámeček je jen designový prvek
Pokud je to jen designový prvek (s čímž souhlasím), zásuvky v něm nejsou "vícenásobné" a norma podle mne dodržena je. Nebo jsi to myslel jinak?
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Quote from: David Hruda on 27.10.2012, 12:42
Této větě nerozumím. Píšeš, že:
a) norma není dodržena
b) společný rámeček je jen designový prvek
Pokud je to jen designový prvek (s čímž souhlasím), zásuvky v něm nejsou "vícenásobné" a norma podle mne dodržena je. Nebo jsi to myslel jinak?

Ale já taky souhlasím jako člověk s tím, že rámeček je pouze/víceméně designový prvek, ale coby elektrikář bych se měl/mohl řídit normou, která povýšila tento prvek na bezpečnostní, no a teď babo raď, zůstat člověkem, či být elektrikář dodržující normu (dance)

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2012, 12:46
Ale já taky souhlasím jako člověk s tím, že rámeček je pouze/víceméně designový prvek, ale coby elektrikář bych se měl/mohl řídit normou, která povýšila tento prvek na bezpečnostní, no a teď babo raď, zůstat člověkem, či být elektrikář dodržující normu (dance)

Dokud budou normy psané tak, že si ji každý elektrikář bude vykládat po svém, budu se řídit selským rozumem a ten mi říká "Horáci, udělej to tak, jak to cítíš" Cítím to tak, že je rámeček je kosmetický doplněk a v rozdělených krabicích "elektrikáři" nic nehrozí. Pokud se do toho bude rýpat šmudla bez el. kvalifikace, tak ať mu to řádně nařeže. pokud ho to třeba i usmrtí, neměl se v elektrice co rýpat.
Pro uživatele bez elektrotechnické kvalifikace je každá elektroinstalace bezpečná jen do doby, než se do ní začne takový člověk šťourat. Pak mu dobře tak!
Revizní technik E1B

David Hruda

Souhlas s kolegou Horským, normy jsou psané newspeakem nebo ptydepe, často jedna popírá druhou a nereflektují realitu, takže je potřeba přemýšlet. Kdyby se člověk slepě držel norem, často by nemohl dělat nic. Bohužel.
www.elektro-hruda.cz

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 27.10.2012, 14:39
Cítím to tak, že je rámeček je kosmetický doplněk a v rozdělených krabicích "elektrikáři" nic nehrozí.

Také to tak cítím a věřím že většina lidí také. Teď už jen najít způsob, jak to dostat do normy, nebo jak k tomu získat vyjádření někoho, koho by případný soud musel uznat. Dříve to šlo a dělal jsem to, nyní opravdu nevím, na koho se v případě nejasností v normě obrátit.

Zdenek Hejčl

Tato diskuze je pro mne poučením.  :'(  (wall)
Někteří kolegové klidně nechají  s dvěma rozdílnými a sesvorkovanýmí obvody v jedné krabici a vznášejí námitku na dvě oddělené krabičky s různými obvody pod jedním rámečkem.  :o
Vlastně by pak nemohla být zásuvka + vypínač pod jedním dvojrámečkem.
Stavím se k tomuto problému stejně jako David Hruda, Pavel Horský, neboť to vysvětlil velice dobře kolega  Dosbaba a jeho tvrzení podpořil i kolega Beláň.  (beach)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Náhodou, jak se na to dívám, celkem jsem se proti přesile držel (dance) (dance) (dance)

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2012, 15:45
Náhodou, jak se na to dívám, celkem jsem se proti přesile držel (dance) (dance) (dance)

Ale neudržel......posero  :D :D :D (dance)
Revizní technik E1B

Milan Hudec

Neprovokuj nebo založim téma maximální přípustná výška elektrikáře, dance

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 27.10.2012, 17:15
Neprovokuj nebo založim téma maximální přípustná výška elektrikáře, dance

V pohodě...
Horší by bylo kdybys chtěl definovat minimální výšku revizáka, aby dosáhl na jistič nad dveřmi... (zle)
------------------

Jen bych ty dohady kolem krycích rámečku posunul ještě někam jinam - myslíte si, všechny rámečky všech výrobců splňují nějaké požadavky na nevodivost povrchu, mechanickou pevnost,... aby to byla dost "odolná" izolace?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Alin

Quote from: Jiří Schwarz on 27.10.2012, 17:38
....myslíte si, všechny rámečky všech výrobců splňují nějaké požadavky na nevodivost povrchu, mechanickou pevnost,... aby to byla dost "odolná" izolace?

Všechny stoprocentně ne. Naposled jsem měl něco takového v ruce a bylo to dovezeno z Polska. Skutečného výrobce neznám, ale bylo to dobré leda tak do odpadu a také to tam skončilo. Podle mě to tam někdo patlal v garáži ale papíry k tomu byly v několika řečech.  >:(

Netýká se to jen rámečků. Zkusil jste někdo ohnout ty oranžové prodlužováky co se tuším zhruba před rokem zjevily výhodně v nějakém Bauněco. Obtočil jsem ho kolem ukazováku a ta vnější izolace sama od sebe praskla, šlo do toho lehce rýpnout nehtem.  :(