• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Aky pouzit prierez vodica od RE do domu?

Started by otazka, 12.02.2013, 18:02

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 14.02.2013, 20:06
Abychom jen planě neplácali, tak si dáme hádanku, co se skrývá za rozdílem 50/3 a 50/4?

Skoro žádný, obojí je tak trochu alibismus a neopravňuje to k ničemu navíc proti někomu, kdo nemá nic...
Nebo jsem se netrefil do téma otázky?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Odpověděls tak nějak universálně, já myslel rozdělení bleskového proudu mezi vodiče, a abych téma ještě rozvinul, tak se ptám, zda onen kabel je nikoli průřezem, ale provedením vhodný do přepěťové kategorie IV?

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 14.02.2013, 20:20
Odpověděls tak nějak universálně, já myslel rozdělení bleskového proudu mezi vodiče, a abych téma ještě rozvinul, tak se ptám, zda onen kabel je nikoli průřezem, ale provedením vhodný do přepěťové kategorie IV?

A ještě trochu jiný pohled na přepěťovky - mám zásuvku. Z té si kabelem H05VV-F 3x1,5mm2 pustím napájení na střechu do mikrovlnného zařízení.
Takže si k zásuvce dám přepěťovku:
- měl bych tam dát SPD1 kvůli přepětí "ze střechy" aby mi neprošlo do rozvodů?
- a jaký průřez "uzemnění" od přepěťovky?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vladimír Huba

Vypadá to tak, že pre jednu nepodarenú prípojku sa začnete vyzývať na súboje.
Už aby CENELEC spustila nejakú novú sériu noriem, na ktorých by sme sa vyzúrili.
Ži a nechaj žiť

Milan Hudec

Pokroku musí nutně předcházet konflikt, čím hustší, tím sladší ovoce výsledku

Pavel Horský

Quote from: otazka on 14.02.2013, 12:05
Projekt je robeny pre stavebne povolenie (nie je to realizacny projekt), preto tam nie su vsetky udaje. 

A je to. Přesně na toto jsem myslel od samého začátku tohoto vlákna.
Známý a stále diskutovaný problém. Investor ve snaze ušetřit za co se dá, nechá zpracovat PD v rozsahu ke stavebnímu řízení a na zbytek se doptá v diskusích. Na co by přece vyhazoval peníze za prováděcí projekt, že?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Ján Garaj

Quote from: otazka on 14.02.2013, 12:05
Projekt je robeny pre stavebne povolenie (nie je to realizacny projekt), preto tam nie su vsetky udaje. Ak bude zaujem, mozem kusok zo schemy odfotit a umiestnit tu (pre neveriacich).

Na stavebnom úrade boli úplní slepci a totálni blbci, akých sa snažíte tu robiť aj z nás. Predložte ten paškvil, o ktorom tvrdíte, že je to projekt.
Bolo by dobré aj s viditeľným razítkom stavbeného úradu. To by bolo potešenie. Ak ho vôbec máte.

Ján Garaj

Quote from: Vladimír Huba on 15.02.2013, 01:08
Vypadá to tak, že pre jednu nepodarenú prípojku sa začnete vyzývať na súboje.
Už aby CENELEC spustila nejakú novú sériu noriem, na ktorých by sme sa vyzúrili.

Jediný, koho som upozorňoval, že si na neho počkám bol Dano Hudzik. Aj to ale len s flaškou. Ale on chcel Borovičku a ja Becherovku, tak ku tomu stretnutiu zatiaľ nedošlo. Ale keď sa dohodneme, tak si ho nájdem. Výsledok zverejní ten kto to zvládne.Inak som sa nikomu ničím nevyhrážal. Naozaj.

Roman Koys

Rozhodnute, bude prierez 10. Dakujem vsetkym. A vyuzijem moznost a opytam sa na uzemnenie, Pouzijem pasovinu FeZn 30/4 a z nej vyvod FeZn 8mm2. Ako sa ma pripojit zvod na pasovinu? V projekte je napisane zvaranie, v diskusiach na nete odporucaju spojky. Ktory je kvalitnejsim spoj? Zvar alebo spojka? Ak zvarat, tak cim ? Elektrodou a oblukom ? Dakujem.

Milan Hudec

Quote from: otazka on 27.02.2013, 16:31
Rozhodnute, bude prierez 10. Dakujem vsetkym. A vyuzijem moznost a opytam sa na uzemnenie, Pouzijem pasovinu FeZn 30/4 a z nej vyvod FeZn 8mm2. Ako sa ma pripojit zvod na pasovinu? V projekte je napisane zvaranie, v diskusiach na nete odporucaju spojky. Ktory je kvalitnejsim spoj? Zvar alebo spojka? Ak zvarat, tak cim ? Elektrodou a oblukom ? Dakujem.

Na uzemnění se používá materiál nazývaný nerez.

Lukáš Malík

Quote from: Milan Hudec on 27.02.2013, 17:47

Nebo taky FeZn  ;)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Lukáš Malík

Quote from: otazka on 27.02.2013, 16:31

Svorka kulatina-pásek (po Vašem spojka) stačí, do země použít k napojení na pásovinu 2 ks, natřít ochranným nátěrem a nezapomenout na ochranu přechodu země-vzduch (nebo beton-vzduch nebo co tam máte).

Milan Hudec

Jasně, dávejme coby uzem. přívod 8FeZn, kolego nezlobte se, ale pro mne je to fuj nápad

Lukáš Malík

Jakých 8? Řeč je o desítce snad, ne? Kde vidíte 8?

EDIT: Jo jasně, sorry, už to vidím taky..nepozornost moje, no jistě.
Ze země vývod samozřejmě kulatinou 10.

Václav Třetí

Quote from: Milan Hudec on 27.02.2013, 17:47

Pokud už je vše ve FeZn, tak to kus nerezu nezachrání, bude spíš problém.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Milan Hudec

Quote from: Václav Třetí on 01.03.2013, 07:08
Pokud už je vše ve FeZn, tak to kus nerezu nezachrání, bude spíš problém.

Souhlas, celá soustava by měla být z nerezu.

Petr Pavlíček 1

Quote from: Milan Hudec on 01.03.2013, 09:23
Souhlas, celá soustava by měla být z nerezu.

A proč? Když se to může dělat i z FeZn?? Nic ve zlém, ale kolik instalací z nerezu už jste provedl? Já ani neslyšel o nikom, že by ji měl. Když bych šel do obchodu s el. mat. pro 50m nerez pásoviny  tak to budou shánět až bůh ví odkud, protože na to nemaj odběratele....

Kalina Jiří

Životnost objektu se předpokládá cca 150 let.
Pozinkovaný pásek v zemi vydrží maximálně 20 až 30 let.
V současné době bych si do vlastního objektu pozinkovaný pásek nikdy nedal.
Buď základový zemnič z obyčejné oceli s vývody z nerezu, nebo okružní uzemnění z nerezového pásku v kvalitě V4A.