• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?

Started by Petr Černoch, 13.02.2013, 07:48

previous topic - next topic

Jan Franěk

Quote from: Pavel Horský on 21.02.2013, 07:46
Dokud budou škody proplácet pojišťovny, nevidím problém.
Pokud pak vyrukují s podmínkou instalace "přepěťovek", bude to problém a já o tom začnu uvažovat. To však v nejbližších letech nehrozí. Teda alespoň u ČP.

Souhlasím, ale je to jen jeden pohled na věc. Pokud dostanu do ruky projekt a v něm už mám předepsány přepěťovky, jejich vynechání podmiňuji písemným požadavkem investora. Nehodlám na sebe brát případnou odpovědnost. Jinak s tím taky nemám problém. Každý má právo volby.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

Prosím nepleťme svodiče a přepěťovky, diskuzi nečtou jen odborníci a pro laiky v tom pak vzniká zbytečný chaos :)

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 21.02.2013, 13:27
Prosím nepleťme svodiče a přepěťovky, diskuzi nečtou jen odborníci a pro laiky v tom pak vzniká zbytečný chaos :)

Z pohledu této diskuze je to prašť jako uhoď. Chaos v tom nevzniká, ten v tom je a ještě dlouhou dobu bude, neustálá změna pravidel a souběžné platnosti norem nezavedou pořádek a výrobci ho v tom také dělat nebudou, chtějí jen co nejvíc prodat a vydělat, jinak by je akcionáři nepochválili. Jak dlouho trvalo, než se někdo z výrobců odvážil veřejně říct nějaké číslo životnosti varistoru a to jsem se ptal na všech školeních co jsem navštívil, to bylo mlhy a keců.  ;)

Petr Černoch

A jak je to tedy s tou životností varistorů a celkově svodičů bleskových proudů, případně přepěťových ochran? docela by mě to taky zajímalo. Už jen z toho pohledu, že některé se dělají s výměnnými moduly a jiné jako pevně instalovaný celek. Taky bych rád věděl, jestli existuje něco čím by se dal sledovat stav sítě, tedy jestli se tam vyskytují napěťové špičky a podobně. Teda ono to existuje určitě, ale mám na mysli nějakou malou krabičku do rozvaděče za rozumnou cenu, která by průběžně sledovala napětí v jednotlivých fázích a zaznamenávala odchylky překračující povolenou toleranci

František Šohajda

QuoteTaky bych rád věděl, jestli existuje něco čím by se dal sledovat stav sítě, tedy jestli se tam vyskytují napěťové špičky a podobně. Teda ono to existuje určitě, ale mám na mysli nějakou malou krabičku do rozvaděče za rozumnou cenu, která by průběžně sledovala napětí v jednotlivých fázích a zaznamenávala odchylky překračující povolenou toleranci

Ano , existuje.....
Mám ji právě objednanou....Tzv. Monitor napětí sítě... (dance) cca 22 000.-Kč jednofázový...nejlevnější....
třífázový cca 100 000.-Kč.....Ne kvůli přepětí...ale někde mě vypadává z UPS napájení sítě (mžikově....) ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Petr Černoch

tak to je docela pálka. Asi zkusím něco takové postavit a prodávat. Myslím že ta třífázová varianta by mohla vyjít na desetinu   :)

Robert Jedek

@Petr Černoch
Záleží na tom o jaký druh přepětí vám jde. Jestli dočasné nebo přechodné.
Fy Dehn tuším má nějaký čitač přechodných pulsů.
A analyzátorů popř. hlídačů je spousta.

Petr Černoch

Mám na mysli napěťové špičky způsobené třeba spínáním indukčních zátěží v okolí domu nebo bouřkou.

Oldřich Morávek

Některý z mnoha analyátorů sítě.
Ale levná láce to není nikdy.

Jaroslav Ratiborský

Může někdo sdělit konkrétní informace o závislosti parametrů přepěťových ochran na teplotě okolí a délce provozu a respektive životnost přepěťových ochran.Předpokládám,že tyto stránky navštěvují prodejci těchto přístrojů.

Jan Alin

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 22.02.2013, 06:48
Může někdo sdělit konkrétní informace o závislosti parametrů přepěťových ochran na teplotě okolí a délce provozu a respektive životnost přepěťových ochran.Předpokládám,že tyto stránky navštěvují prodejci těchto přístrojů.

Ptejte se výrobců, nic jiného vám nezbude. Jen výrobce ví z jakých součástí svůj výrobek složil a jak, tím pádem jen on může sdělit konkrétní parametry. Střílení od boku se může minout i o stovky procent.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Alin on 22.02.2013, 11:48
Ptejte se výrobců,

Tak se ptám.
Může někdo ze zástupců výrobců sdělit konkrétní informace o závislosti parametrů přepěťových ochran na teplotě okolí a délce provozu, respektive jaká je životnost přepěťových ochran.
Pokud výrobce udává v záručním listu přepěťové ochrany doba záruky= 3 roky, jaké vlastnosti přepěťové ochrany výrobci po skončení záruky garantují ?

Předpokládám,že tyto stránky navštěvují mimo jiné i zástupci výrobců  přepěťových ochran.

Daniel Hudzík

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.02.2013, 06:24
Tak se ptám.
Může někdo ze zástupců výrobců sdělit konkrétní informace o závislosti parametrů přepěťových ochran na teplotě okolí a délce provozu, respektive jaká je životnost přepěťových ochran.
Pokud výrobce udává v záručním listu přepěťové ochrany doba záruky= 3 roky, jaké vlastnosti přepěťové ochrany výrobci po skončení záruky garantují ?

Předpokládám,že tyto stránky navštěvují mimo jiné i zástupci výrobců  přepěťových ochran.

Myslim, ze pre vas je akakolvek odpoved zbytocna...
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Daniel Hudzík on 25.02.2013, 07:22
Myslim, ze pre vas je akakolvek odpoved zbytocna...

Co vás k tomuto názoru vede ?

Jan Franěk

25.02.2013, 09:08 #104 Last Edit: 25.02.2013, 09:17 by Jan Franěk
Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.02.2013, 07:32
Co vás k tomuto názoru vede ?

Asi to, že poptávat tyto informace, přes média, nebude asi tou správnou cestou, jak se vám snažili vysvětlit. S PC umíte, tak zkuste poptat tyto informace přímo u jednotlivých výrobců. Jistě se vám dostane uspokojivých odpovědí.

Navíc si tak matně vzpomínám, že se zde téma stárnutí varistorů a hlavně o postupech jejich měření, už někdy probíralo. Zkuste hledat.

Jen  základní informace. Zde je výňatek z časopisu elektro, kde se o toto problému píše. Můžete si to dohledat rok 2006, číslo 5
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jaroslav Ratiborský

Děkuji za zaslání informace i já jsem něco málo našel na netu,ale informaci o vlastnostech přepěťové ochrany po skončení záruční doby jsem nikde nenašel.
Něco málo je na adrese :
http://www.hw.cz/navrh-obvodu/z-ceho-jsou-sestavovany-prepetove-ochrany.html

konkrétního jsem se moc nedočetl.
Ještě zkusím ten váš zdroj.

Maroš Klein

Možno vám pomôže trocha teórie v prílohe.
Časová výdrž deklarovaných vlastností varistora je závislá na kombinácii viacerých faktorov (teplota okolia, prúdové a napäťové impulzy, zložky napätia (AC, DC) atď.
S tou zárukou je to ako s niektorými potravinami. "Spotrebujte do..." je niečo iné ako "Minimálna trvanlivosť do..."
Skladové zásoby oproti tým zapojeným sú na tom samozrejme lepšie  :), ale aj napríklad taká nová nepoužívaná pneumatika sa má po 10 rokoch vyradiť.
Konkrétnejšiu odpoveď vám dať neviem, predpokladám že výrobca s nevýhodami o ktorých vie na bubon nepôjde.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Franěk on 25.02.2013, 09:08
Asi to, že poptávat tyto informace, přes média, nebude asi tou správnou cestou.

Proč si tomyslíte.

K napsání mých příspěvků mne inspirovala otázka tazatele :
Petr Černoch
ze dne : 21.02.2013, 18:02 »  
A jak je to tedy s tou životností varistorů a celkově svodičů bleskových proudů, případně přepěťových ochran? docela by mě to taky zajímalo.

Předpokládal jsem,že výrobci popř. prodejci budou aktivní sami,asi jsem se mýlil.